به گزارش شهرآرانیوز؛علی اف که در نشست مجازی سران کشورهای مستقل مشترک المنافع صحبت میکرد، در ادامه ادعاهای گزاف خود گفت: پس از آنکه بعد از ۳۰ سال کنترل ۱۳۰ کیلومتر از اراضی هم جوار با ایران را از ارمنستان پس گرفتیم، موفق به سد کردن مسیر قاچاق مواد مخدر شدیم که از ایران به ارمنستان و از آنجا به اروپا میرسید و از منطقه «جبرائیل» جمهوری آذربایجان هم رد میشد.
در روزهای اخیر، مقامات رسمی آذربایجان و شخص علی اف، چندین بار اظهاراتی ضدایرانی مطرح کرده اند. در مقابل، ایران، بارها به جمهوری آذربایجان هشدار داده است که به نیات سوء رژیم صهیونیستی هوشیار باشد و اینکه حضور نیروهای ثالث را در مناطق مرزی خود برنمی تابد. با این حال، جمهوری آذربایجان به فکر تصاحب بخشی از منطقه مرزی ایران-ارمنستان است تا مسیر اتصال خود به نخجوان و ترکیه را هموار کند، حال آنکه این مسئله به قیمت از دست رفتن مرز ایران-ارمنستان تمام میشود.
اظهارات گستاخانه اخیر علی اف با واکنش و تحلیلهای بسیاری در داخل کشور همراه شده است. محمود عباس زاده مشکینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفتگو با «ایسنا» در واکنش به ادعاهای تعجب برانگیز جدید رئیس جمهور آذربایجان علیه ایران گفت: از اظهارات منتسب به آقای الهام علی اف متأسفم؛ لابد اطلاعات غلطی به رئیس جمهوری آذربایجان داده اند.
برخی اظهارات علیه حسن هم جواری و همسایگی است. متأسفانه بدخواهان دو ملت مسلمان دنبال شکاف بین دو کشور اسلامی و همسایه هستند.
وی در ادامه، تلاشهای جمهوری اسلامی ایران علیه قاچاق مواد مخدر را در دنیا بی نظیر خواند و تأکید کرد که اگر غیر از این بود، کل اروپا و قفقاز گرفتار تبعات مواد مخدر میشد.
همچنین سید نظام الدین موسوی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس، در حاشیه جلسه علنی روز گذشته بهارستان با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، و در خصوص اظهارات نسنجیده اخیر رئیس جمهور آذربایجان گفت: اتفاقاتی که بین آذربایجان و ارمنستان رخ داده، باعث شکل گیری نوعی تهدید ضمنی برای مرزهای ما شده است و ما بعضا شاهد لفاظیها و مطالب بی پایه و اساس از سوی برخی سران این کشورها بوده ایم که ایران هم پاسخ سیاسی به آنان داد و هم در رزمایش شمال غرب کشور، جواب محکمی به این افراد داد.
سیدمحمدرضا دماوندی، کارشناس منطقه قفقاز، در گفتگو با «ایسنا» درباره ادعای بی پایه و اساس اخیر رئیس جمهور آذربایجان گفت: اظهارات و اتفاقات اخیر یک سناریو کامل، واضح و مشخص است. آذربایجان، بازیگر اصلی نیست و هدایت شده است و شخص الهام علی اف نیز به عنوان سخنگو عمل میکند.
این وضعیت ناشی از کوتاهیهای ما در گذشته است که در پی آن، مقامات آذربایجان هر روز نسبت به روز قبل گستاختر شده اند. وی افزود: رفتارهایی که مقامات آذربایجان و شخص علی اف نشان میدهند، غیر از اینکه موضوع اتهام زدن به ایران باشد، ناشی از یک ترس نهفته است؛ یعنی خود مقامات آذربایجان با این رفتار خودشان غیرمستقیم ترس را منتقل میکنند. این ترس بیشتر ناشی از مشکلات درونی آذربایجان است که میخواهند با انتساب این مشکلات به بیرون، مسائل داخلی خود را پوشش دهند.
مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسائل بین الملل، در گفتگو با «ایسنا»، درباره احتمال تغییر ژئوپولیتیک در مرزهای شمال غرب کشور گفت: هم اکنون این تغییرات درحال انجام است. نخجوان و ماجرای بسته شدن حرکت ایران به طرف ارمنستان و اروپا، ایران را در یک وضعیت محاصره منطقهای در حوزه شمال غرب قرار میدهد و عمق نفوذ استراتژیک ایران را کاهش خواهد داد و این موضوع شایان توجهی است که میتواند با توجه به روی کار آمدن طالبان در افغانستان، وارد شدن پاکستان در بازیهای منطقه ای، حرکت ترکیه در کنار آذربایجان و رژیم صهیونیستی علیه ایران و همچنین تحولات مربوط به اعراب با توجه به حضور آمریکا در منطقه خلیج فارس با ناوهای متعدد، منجر به احتمال کاهش همکاریهای بین المللی با ایران شود.
مطهرنیا با بیان اینکه روابط بین ایران و آذربایجان اکنون دچار تزلزل شده است، گفت: این تزلزل ممکن است در آینده بر حسب یک اتفاق به تخاصم منجر شود یا میتواند بر حسب یک عقب نشینی، اندکی آرام گیرد، اما تمام شدنی نخواهد بود؛ زیرا هدف، تضعیف ایران است. وضعیت کنونی منطقه نشان دهنده ابعاد مختلف ایجاد فشار بر ایران است؛ با توجه به جهت گیریهای موجود درقبال ایران در نظام بین الملل و منطقه، به نظر میرسد فشار جهانی علیه ایران در دستور کار است و این فشار ناشی از هماهنگی قدرتهای بزرگ جهانی برای شکل دادن به نظم آینده جهان از یک سو و فشار منطقهای ناشی از همگرایی دولتهای منطقه به علاوه رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی از سوی دیگر، با یکدیگر در حال تلاقی است.